Rocks voor 3D Battleground

Parent Category: Handvaardigheid Category: Diversen handvaardigheid

Article Index

3D D&D Battleground3D D&D BattlegroundVoor de 3D D&D Battleground moeten de steuntjes omgetoverd worden tot rotsen. Hoe je dat kunt doen lees je hier.

Ontwerp steunOntwerp steunDe steuntjes zijn er in meedere vormen maar de aanpak voor het maken van de rotsen is gelijk voor alle vormen. In deze uitleg worden de steuntjes dus door elkaar gebruikt.
Met PLA geprinte steunMet PLA geprinte steunJe ziet hier een geel met PLA geprint steuntje. In dit steuntje zie je twee kleine gaatjes aan de bovenkant. Je kunt deze gaatjes gebruiken om iets aan te bevestigen maar dit is niet zo praktisch gebleken dus voor het verhaal doen we of de gaatjes niet bestaan. het steuntje heeft aan een kant een opstaande rand. Deze rand komt niet tegen het perspex te zitten. De rand is om te voorkomen dat de poppetjes straks van de steuntjes vallen.
Steuntjes bevestigd aan de perspex stripsSteuntjes bevestigd aan de perspex stripsJe ziet op de foto hier dat de opstaande randjes altijd aan de buitenkant zitten en dus niet tegen het perspex. De steuntjes vormen de basis van de rotsen.
Rotsvorm van kartonRotsvorm van kartonOm een rots van de steun te maken begin ik met van stevig karton een achterkant te maken. Het steuntje valt in de vorm die ik maak. De achterkant komt straks direct tegen het perspex. Je ziet dat de opstaande randjes ook netjes uit het karton gesneden zijn. Ik heb ivoorkarton van ongeveer 1.5 mm dik gebruikt, maar ander karton is ook goed. Zolang het maar wat steviger is zodat je er een mooie vorm uit kunt snijden. Ik heb hier een soort van hangende rots gemaakt.
Rots van voren.Rots van voren.Vanaf de andere kant ziet het er uit als op de foto hiernaast. Het karton ligt dus echt gelijk met de achterkant van de steun, het deel dat tegen het perspex aan komt.
Maak het karton met crepeplakband vastMaak het karton met crepeplakband vastHet karton wordt met crepe plakband aan de steun bevestigd. Let op dat je niet over de gaatjes heen gaat, daar moet straks het boutje goed in kunnen.
Rots van bovenRots van bovenRots van opzijRots van opzijGebruik gerust overdadig plakband, het karton moet echt aan alle kanten goed vast zitten aan het steuntje. Dit is de basis van waaruit verder gewerkt wordt.


Rotsen volume opbouwenRotsen volume opbouwenNu het karton voor de achterkant goed vastzit, kunnen we het volume van de rots gaan opbouwen. Hier gebruik ik lege eierdozen voor. De punten van de eierdozen zijn ideaal om als basis te dienen voor de punten van de rotsen.
Opgebouwde rotsOpgebouwde rotsMet de punten van de eierdozen en wat stukjes karton en tape wordt het volume van de rotsen vormgegeven. Het is niet zo heel belangrijk hoe de vorm exact wordt, als het maar niet te regelmatig is. Een echte rots is ook onregelmatig van vorm. De rots hoeft niet perfect te zijn en niet alle gaatjes hoeven dichtgeplakt te worden. Er komt nog een laag papier overheen en die zorgt ervoor dat de gaten gesloten worden.
Meerdere rotsenMeerdere rotsenBouw alle steuntjes op deze manier om tot rotsen. Hierna komt een vies werkje en dat kun je beter in een keer doen. Je ziet hier alleen rotsen die niet in een hoek van 2 perpex strips geplaatst worden.
HoeksteunHoeksteunEr zijn echter ook steunen die in een hoek komen. Dan moet je aan 2 zijden karton maken. Als je de steun met het karton tegen steunen plaatst zit er in dat geval aan beide zijden karton. Je ziet hiernaast zo'n hoeksteun gemonteerd. Er zijn dus 2 strakke gladde zijden bij een hoeksteun.
Rechte steunRechte steunDaarnaast zijn er nog enkele vormen die tussen 2 parallel staande steunen zitten. Ook deze steunen hebben 2 gladde kanten. Het is heel eenvoudig te onthouden, Tegen het glas komt altijd karton.
Beplakken met krantenpapier en houtlijmBeplakken met krantenpapier en houtlijmDe volgende stap is het beplakken van de vormen met kleine stukjes krantenpapier. Ik gebruik sneldrogende houtlijm voor het beplakken. Dit hecht goed aan zowel het karton als het PLA en droogt mooi glad op. Smeer de vorm in, plak er stukjes krantenpapier op en strijk deze met een kwast glad. Strijk ook over de buitenkant houtlijm. Zorg dat alle gaten dicht zijn en maak als dat lukt wat meer textuur. Zorg er wel voor dat de achterkant niet te dik wordt anders passen de schroefjes niet meer.


Rotsen beplaktRotsen beplaktDe vormen beginnen er nu al meer als rotsen uit te zien. Laat ze goed drogen voor je verder gaat met het schilderen.
Beschilderde rotsenBeschilderde rotsenDe laatste stap is het verven van de rotsen. Ik gebruik hier goedkope witte en zwarte acrylverf voor. Mijn rotsen zijn vrij donker van kleur maar je kunt dit zelf natuurlijk anders doen als je dat mooier vindt.
Dalen en hoekjes zwartDalen en hoekjes zwartIk heb de rotsen eerst een basislaag van vrij donker grijs gegeven. Daarna zijn de dalen en hoekjes zwarter gemaakt. Probeer niet netjes te werken, hoe meer vlekjes en onregelmatigheden hoe realistischer.
Lichtere randjesLichtere randjesAls laatste zijn er witte accenten op alle randen aangebracht. Houd je kwast zo plat mogelijk als je dit doet en zorg dat er niet te veel verf op zit. Ben je niet tevreden dan kun je er gewoon weer overheen.
Rots aan perspex stripRots aan perspex stripAls de rotsen klaar zijn bevestig je ze met de boutjes aan de perspex strips.
Rots steunenRots steunenEr zijn diverse vormen steunen te downloaden. Deze zijn alleen geschikt als je exact dezelfde maten gebruikt als in dit artikel. Als je ingelogd bent kun je de .stl bestanden hier downloaden.

Bodem rotsenBodem rotsen
Behalve hangende rotsen kun je natuurlijk ook rotsen op de bodem maken. De werkwijze is hetzelfde.
 .STL bestanden voor de bodem rotsen zitten in het pakket.

Veel plezier.