Welkom bij DutchPainter

Welkom op mijn website DutchPainter, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
365 Challenge, alternatief ontwerp, kleinDe 365 Challenge quilt is een prachtig ontwerp, maar wel groot en bewerkelijk. Wil je toch graag meedoen en de mooiste blokken maken maar niet zo'n grote quilt, dan is dit alternatieve ontwerp misschien wat voor je. Dit alternatieve ontwerp is 66" x 66" zonder bies. Dat is ongeveer 168 cm x 168 cm. Ik heb er nog een bies van 1.5 Inch omheen gezet. Mijn quilt is nu ongeveer 174 cm in het vierkant.

Op de website vind je ook een artikel over het originele ontwerp.


Layout alternatief ontwerp, kleinIn de layout van het kleine alternatieve ontwerp zijn alle speciale blokken van de 365 Challenge verwerkt. Het totale aantal blokken is echter een stuk minder. Dat scheelt heel veel werk en ook behoorlijk wat stof omdat de kleine blokjes relatief veel stof gebruiken.

Je kunt alle patronen van de blokken downloaden.  Alle 3 de ontwerpen van de 365 Challenge zitten in het EQ7 project.

Leg de lapjes naast elkaarAls je alle blokken af hebt kun je beginen met het maken van de top. Als je goed naar het ontwerp kijkt zie je dat er steeds 4 kleine (3") donkere blokken samengevoegd worden tot een groot donker blok (6"). Het is handig als je dit als eerste doet. Zo houd je bijna allemaal 6" blokken over die je vervolgens weer aan elkaar zet.
Leg de kleine donkere blokjes op een tafel of op de grond in setjes bij elkaar. Zo kun je zien of je de kleuren een beetje evenwichtig verdeeld hebt.
Setje van 4 kleine donkere lapjesIk heb hiernaast een setje waar ik wel tevreden over ben. Bijna alle donkere lapjes komen er in voor en er zijn geen hinderlijke naden tussen de lapjes.
4 lapjes aan elkaarBen je tevreden met je setjes van steeds 4 blokjes dan kun je ze aan elkaar naaien. Naai hiervoor eerst 2 maal 2 lapjes aan elkaar, strijk de naden tegengesteld, naar vervolgens de ontstane 2 lapjes van elk 2 lapjes groot aan elkaar. Zorg de de naden die je net genaaid hebt mooi stoten zodat je een net lapje krijgt.


Begin in het middenAls je alle kleine blokjes tot blokken van 6,6 bij 6,5 inch aan elkaar hebt genaaid kun je met het in elkaar zetten van de top beginnen.
Je kunt het beste in het midden beginnen. Hier zie je dat er 3 donkere grote blokken eerst aan elkaar zijn genaaid tot een reep. Deze reep is vervolgens aan het medaillon gezet. Let op, 2 van de grote donkere blokken bestaan uit 4 al aan elkaar genaaide kleine donkere blokken.

Blokken eerst tot een reep aan elkaar zettenAls je deze eerste stap hebt gezet kun je de 3 grote donkere blokken voor aan de andere kant van het medaillon tot een reep aan elkaar naaien. Je ziet dit in bijgaande foto. Ook hier zijn 2 van de grote donkere blokken eigenlijk 4 al aan elkaar genaaide kleine donkere blokken. Als ook deze reep eraan zit kun je 2 repen van elk 5 grote blokken maken om onder en bovenaan het deel dat je nu al hebt te zetten.

De volgende baanNadat de donkere rand af is ga je op dezelfde manier verder met de lichte rand. Let goed op dat je de naden van de blokken mooi gelijk laat lopen. De brede lichte blokken zijn net zo breed als 3 grote blokken. Strijk de top tussendoor steeds mooi glad, dat werkt fijner.


Bijna klaarBij de volgende stap moet je even opletten. Maak eerst een reep van 7 lichte blokken en een reep van 7 donkere blokken. Deze repen zet je aan elkaar maar nog niet aan de rest van de top. Dit doe je 4 maal. Dit is nodig omdat nu de grote hoekblokken aan de quilt genaaid moeten worden. Je kunt dit in de foto hiernaast zien. Nu je deze voorbereiding hebt gedaan naai je 2 van deze banen met de donkere kant aan het deel van de top dat al af is. Deze 2 delen komen tegenover elkaar.

Aan de 2 delen van een lichte en donkere reep die je nu nog hebt zet je aan allebei de zijden een groot hoekblok. Je krijgt dan 2 lange repen waar aan de uiteinden steeds een hoekblok zit. Deze delen zet je vervolgens weer aan het deel van de top dat je al af hebt. Het donkere deel van de lange reep komt direct aan het deel van de top dat al klaar is te liggen. Als je alles goed hebt gedaan ziet je top er nu ongeveer uit zoals hiernaast.


Achterkant, doorgestiktDe top is af, nu kun je de top, een vullaag en de achterkant op elkaar maken. Ik heb gekozen voor een okergele achterkant en een fiberfill vulling. De lagen heb ik met behulp van spuitlijm op elkaar geplakt. De quilt is nu behoorlijk dik geworden en kan maar net onder de naaimachine door om doorgestikt te worden. Ik stik de quilt op de naden door met garen van exact de kleur van de achtergrond stof. Ik ga daarbij over alle naden van alle afzonderlijke blokken. Dus soms zijn het blokken van 3 inch, soms van 6 inch en er zijn nog een aantal afwijkende maten. De 4 lange lichte blokken stik ik nog extra door omdat ik deze te groot vind. Ik volg daarbij alle naden van de afzonderlijke lapjes. Het medaillon en alle hoeken stik ik ook nog helemaal om de bloemen heen door.
Bij het starten van een nieuwe draad zorg ik steeds dat ik de onder en de bovendraad vasthoud en wat strak trek, zo komt hier geen knoop in. Aan het einde van elke naad zorg ik ook voor een redelijk stuk draad. Deze begin en eind draden trek ik allemaal naar de achterkant van de quilt. Daar knop ik ze aan elkaar vast en werk ze weg tussen de lagen. Op deze manier zijn er geen hinderlijke aan en afhechtingen te zien.
EtiketAls het doorstikken van de lagen klaar is kan er een mooie bies omgezet worden. Hoe je dat kunt doen lees je in dit artikel. Een quilt is natuurlijk pas echt af als er ook een mooi etiket op zit. Ik heb het etiket met de borduurmachine geborduurd en met hele kleine steekjes met de hand aan de achterkant vastgezet.

Hij is afNu is de quilt eindelijk af. Het was een heel werk maar het is wel de moeite waard. Ik ben erg blij met mijn mooie quilt.