Teun de slimme thermostaat, workshop 0

Parent Category: Techniek Category: Arduino

Article Index

afbeelding01Componenten overzichtIn het bij de workshop behorende DIY pakket zitten diverse componenten. Een compleet overzicht van de inhoud van het DIY pakket vind je in de componentenlijst die bij de voorbereidingen gegeven is. In de afbeelding zie je hoe het pakket er ongeveer uitziet.

Om de Arduino te kunnen gebruiken als thermostaat zullen we zelf een stukje electronica in elkaar moeten zetten, de hardware van Teun. We maken voor workshop 0 tot en met workshop 4 gebruik van dezelfde schakeling. Tijdens deze eerste workshop wordt de hele schakeling in elkaar gezet en met behulp van een testprogramma gecontroleerd op correcte opbouw. Het witte bordje op de foto is het zgn. breadbord. Op dat breadbord ‘prikken’ we de componenten en bedrading van Teun.

afbeelding02De schakeling opgebouwdAls de hele schakeling in elkaar zit ziet het er uit als op de afbeelding rechts. Het lijkt een beetje een chaos, maar als je de handleiding volgt en secuur werkt dan komt het vanzelf goed.

We gaan beginnen met het opbouwen van de hardware. Met behulp van Fritzing is de schakeling virtueel opgebouwd. Download de gecomprimeerde map Workshop 0. Hierin vind je de bestanden die je voor deze workshop nodig hebt.afbeelding03Workshop 0 openen in FritzingAls het goed is heb je Fritzing al geinstalleerd. Open Fritzing.exe. Klik rechts bovenaan in de menubalk op "Open" en selecteer het bestand IoT_Workshop_0.fzz. Dit bestand staat in de map Workshop_o.zip. Je moet deze map wel even uitpakken.

Het bestand wordt geopend. Er blijft ook een ander Fritzing bestand open, untitled.fzz. Dat bestand mag je sluiten. Als alles goed gegaan is, opent het bestand op het tabje "Breadboard". Dit tabje is rood. Is er een ander tabje actief, klik dan op de tab "Breadboard".
afbeelding04Fritzing Breadboard viewJe ziet als het goed is nu hetzelfde als in de afbeelding rechts. In de afbeelding kun je exact zien hoe de schakeling is opgebouwd. Met behulp van je muiswiel kun je in- en uitzoomen. Wanneer je op een component klikt krijg je rechts in het scherm aanvullende informatie zoals bijvoorbeeld de weerstandswaardes. Op de Arduino Uno is een Ethernet shield geklikt. Dit is moeilijk te zien. Begin daar dus mee. Je kunt dit maar op 1 manier doen. Alle verbindingen van de Arduino zijn doorgekoppeld naar het ethernet shield. Daar hoef je dus zelf niets meer aan te doen.


afbeelding05Correct gesoldeerde buzzerEr zijn een paar aandachtspunten bij het opbouwen van de schakeling:
  • Probeer zoveel mogelijk de kleuren van het Fritzing plaatje voor de kabeltjes aan te houden. Dit vereenvoudigt het foutzoeken.
  • Het Ethernet shield zit recht bovenop de Arduino zelf gemonteerd. Laat het Ethernet shield en de Arduino aub op elkaar zitten.
  • Let bij het aansluiten van de LED's op de platte kant van de LED. Het pootje bij de platte kant van de LED is de kathode. Deze kant moet op de - (blauw) aangesloten worden.
  • De kleuren van de weerstanden zijn erg slecht te zien. Controleer zo nodig de weerstandswaardes met een multimeter.
  • Er zijn in China een aantal buzzers verkeerd op het printje gesoldeerd. Deze moeten andersom aangesloten worden t.o.v. wat er op het buzzer module gedrukt staat. Je kunt dit als volgt zien:Het plusteken met het cirkeltje er om heen op het zwarte cilindertje hoort aan de achterzijde van het printje te zitten en NIET direct naast de connector.
  • Controleer of de LCD op de juiste plek in het breadboard is gestoken.
  • VOOR dat je de voedingspanning erop zet: controleer de schakeling nogmaals goed.

Heb je de schakeling af, dan kun je verder met het programmeren van de Arduino.