Een antennekabel-haspel voor /P

Parent Category: Techniek Category: Shack
photo 2HaspelEen van de aspecten die ik leuk vind aan de zendamateur hobby is het /P werken, soms op Flora & Fauna locaties (voor PAFF zie [1]), soms een COTA [2] locatie, maar nog vaker gewoon 'ergens'. Groot voordeel is doorgaans dat de QRM waar onze steden en dorpen van vergeven is 'buiten' veel en veel minder is.  Je hoort opeens stations en landen die je thuis niet uit de storing kunt vissen.
photo 3Achterkant haspelUiteraard moet er naast zendapparatuur op zo'n /P expeditie ook coax antennekabel mee. Logischerwijs is dan een kabelhaspeltje handig om te hebben. Onlangs kwam ik bij een kringloopwinkel een telefoon-verlengsnoer tegen, nog uit de tijd van het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie. De oerdegelijke constructie had de tand des tijds prima doorstaan. Na een investering van 1 EURO mocht ik 'm meenemen.
photo 4de haspel openZo'n haspeltje uit elkaar halen is een fluitje van een cent, een enkel M3 boutje losdraaien en je krijgt toegang tot het binnenwerk.  Na het verwijderen van de originele PTT snoer en het (iets) opboren van een van 4 stekkergaten liet zich eenvoudig 6 meter RG58 op de haspel wikkelen.  M3 boutje er weer in, een tweetal BNC krimpconnectoren eraan en de kabelhaspel was klaar.
photo 5ResultaatDe fotos spreken verder voor zichzelf. Een van mijn twee haspeltjes zit nu standaard in de tas met de Yaesu FT-817, de andere zit in de flight-case bij de Kenwood TS-50.

Veel /P plezier!

73, Wilko
PA1WBU

Referenties:

1 - http://www.pa-ff.nl
2 - http://www.wcagroup.org/ENG/main.html