Veiligheid in de Shack

Parent Category: Techniek Category: Shack
Afbeelding4de ShackOnze hobby brengt met zich mee dat we gebruik maken van electrische apparaten. Veelal zijn dat apparaten die op laagspanning werken, doorgaans 13,8V omdat een klassieke (auto) loodaccu dat nu eenmaal levert als ie compleet opgeladen is.  Dat soort spanningen zijn niet gevaarlijk voor de mens.

Afbeelding1NoodknopVoor gebruik in de shack zelf gebruiken we doorgaans netvoedingen in plaats van accus.  In met name de zwaardere en/of oudere HF eindtrappen vinden we vaak nog zendbuizen.  En ook in surplus (groene.. HI) apparatuur zijn buizen volop te vinden.  Hoewel zelfbouw minder populair is dan vroeger zijn er gelukkig ook nog steeds veel amateurs die graag 'onder de deksel kijken'.  Afhankelijk van het apparaat is er onder die deksel toch vaak het nodige te vinden wat ons behoorlijke elektrische 'tikken' kan geven.  Tikken die in veel gevallen beslist de potentie hebben om de hobbyende amateur in een  keer naar de SK rubriek te laten verhuizen.

Wat kunnen we nu doen om ervoor te zorgen dat de hobby leuk blijft?  Uiteraard voorzichtig zijn met wat we aan het doen zijn, met name oppassen met hoge gelijkspanning met condensatoren eraan, denk aan buizen, niet alleen thuis als er gesleuteld wordt etc.

Lees zo nodig het stuk over veiligheid in de Veron cursusboeken nog eens door.
Afbeelding2BinnenkantMaar wat als het nu toch mis gaat?  Dan willen we ofwel zelf, ofwel onze huisgenoten in staat stellen de spanning snel uit te schakelen. Daarvoor heb ik onlangs iets in elkaar geknutseld.  Het bestaat uit een dubbelpolig relais met 220V spoel en een zgn. noodschakelaar met verbreekcontact.  Die schakelaars zie je veel op electrisch gereedschap in professionele werkplaatsen (ARBO regels en Machinerichtlijn eisen dit). Zo'n schakelaar blijft na indrukken in uitgeschakelde stand staan, je moet ze een kwartslag draaien om ze weer in te laten schakelen.

Ik heb in een kunststof kastje het relais gezet, en de spoel gevoed via de noodschakelaar.  Na een klap op de noodknop schakelt het relais dubbelpolig de netspanning af.  Op zich kan de noodknop ook 10A bij 230V afschakelen, alleen doet ie dat enkelpolig.  Dat vond ik minder, vandaar het relais.

Zonder reclame te willen maken zijn dit de componenten die ik heb gebruikt:

http://www.banggood.com/Emergency-Stop-Push-Button-Waterproof-660V-10A-Red-Sign-Switch-p-935844.html EUR 4,33
http://www.banggood.com/DC12V-10A-Coil-Power-Relay-DPDT-LY2NJ-HH62P-HHC68A-2Z-With-Socket-Base-p-920209.html EUR 2,80

Afbeelding3Zo ziet het er uitHet plastic kastje komt van de plaatselijke electro-vakhandel, het inbouw wandcontactdoosje had ik nog liggen in de bak diversen. Hopelijk hebben we deze knutsel nooit nodig. Maar als het dan toch een keer voorkomt dat we "aan de prik hangen" kunnen onze huisgenoten tenminste zonder gevaar voor henzelf de spanning uitschakelen.

Mijns insziens een nuttige investering van een geringe hoeveelheid tijd en geld.

73, Wilko