3D printen met PLA Wood

Parent Category: Techniek Category: 3D printer
PLA WOOD MPPLA Wood, MakerPoint eigen merkEen paar maanden geleden heb ik een CraftBot gekocht. Na wat stoeien met PLA en PETG durfde ik het aan om een rol PLA Wood filament van het eigen merk van MakerPoint te kopen. Dit PLA Wood filament wordt in 5 kleuren verkocht. Ik heb de kleuren White en Dark gekocht. In de winkel staan voorbeeldprints van elke kleur, 5 klompjes van toch zeker een cm of 12 lang. De klompjes zien er prachtig uit. En hoewel het weinig origineel is, heb ik toch een vergelijkbaar ontwerp op www.thingiverse.com gezocht om de eerste prints mee te maken.


Dit is de link naar de betreffende klompjes: http://www.thingiverse.com/thing:341835

De klompjes zijn in CraftWare geschaald naar ongeveer 5 cm lengte. Als profiel heb ik het Laywood profiel van CraftBot.nl gebruikt. Ik heb alleen de head temperatuur op 220 °C gezet. Er wordt een advies temperatuur rond 205-235 °C. Advies temperatuur voor het bed is 35-60 °C.
KlompWeinig grondvlakHet materiaal ruikt naar hout als je het uit de verpakking haalt, en voelt heel licht en bros aan. Het filament is redelijk kwetsbaar, het is eenvoudig te breken en moet voorzichtig in de printer doorgevoerd worden. Tijdens het printen geeft dit geen problemen.

Het eerste klompje gaat uiteraard niet goed, het laat los tijdens het printen. Enig onderzoek laat zien dat er maar erg weinig bodem is. De onderkant van het klompje is niet vlak en dit is de reden dat het slechts op een paar kleine vlakjes het grondvlak raakt.
CraftWare negNegatieve Z-verplaatsingIk los dit probleem op door het klompje in CraftWare een klein stukje onder het grondvlak te plaatsen (negatieve Z-verplaatsing). Zoals op de foto te zien is ontstaan er nu 2 grotere grondvlakken (rood) die samen genoeg houvast geven. De volgende print gaat gelukkig goed.
Set2 KlompjesEr treden geen kleurverschillen op tijdens het printen. Zowel de White Wood als de Dark Wood printen prachtig egaal van kleur. Het resultaat heeft een zachte uitstraling. Veel minder plastic achtig dan PLA en PETG. Het is erg sterk en klinkt naar hout als je er mee tikt. Ook ruikt het naar hout in plaats van naar plastic.

Na dit relatief eenvoudige ontwerp is een iets complexer ontwerp aan de beurt, een treintje op H0 formaat.
trainTreintjeBij het printen van de wieltjes van het treintje viel op dat het filament op de aanbevolen temperatuur erg veel draden trekt (spinning). Daarom ben ik wat gaan experimenteren. Vergroten van de retraction lostte dit problerm niet op. Het verlagen van de temperatuur gaf wel verbetering. Ik heb uiteindelijk de temperatuur verlaagt tot 175 °C. Het filament vloeit nog steeds goed bij deze temperatuur maar loopt (bijna) niet meer spontaan uit de nozzle. De temperatuur van het bed blijft rond de 55-60 °C. Het hele treintje is dus geprint op 175 °C. De snelheid moet niet te hoog zijn, het filament is wat gevoeliger voor breuk. Link naar het treintje:

https://www.thingiverse.com/thing:1220290

Al met al ben ik heel tevreden over de resultaten. Een mooie toevoeging in het assortiment van filamenten. Het filament is niet goedkoop, €39,95 per rol van 750 gram, maar daar heb je dan wel een hele volle rol van. Nu zelf iets gaan ontwerpen....