Quickstart 3D printen met de CraftBot

Parent Category: Techniek Category: 3D printer

Article Index

CB oranje 300x300CraftBotDeze quickstart geeft een korte introductie voor het werken met de CraftBot 3D printer. Er wordt verwezen naar een aantal documenten en gratis software die allen op internet te vinden zijn. Na het doorlezen van deze quickstart en bijbehorende documenten zul je in staat zijn eenvoudige printjes te maken met de CraftBot.

Heb je geen CraftBot maar wil je dolgraag eens experimenteren, dan kun je er een huren bij CraftBot.nl.
 
Kies bij je eerste printjes voor 1 soort filament, bij voorkeur PLA of PETG. Deze zijn goed te printen. Als je dit onder de knie hebt, stap dan pas over naar andere merken en/of materialen. De benodigde profielen kunnen voor hetzelfde materiaal per merk toch anders zijn. Ook kan het zo zijn dat de op de doos aangegeven temperaturen voor jouw printer niet de beste instellingen zijn. Experimenteer dus gerust. Begin wel met op de doos aangegeven waarden voor de bed en head temperatuur en maak kleine variaties om te zien wat het effect is.


VaseVaasHet Proces

Het proces van 3D printen omvat vier stappen:
  • ontwerpen: wat ga je printen.
  • slicen: vertalen naar voor de printer begrijpelijke commando's, er worden plakjes gemaakt van het ontwerp.
  • printen: het echte werk, er wordt iets geprint.
  • experimenteren: probeer eens een wat lastiger ontwerp of ander filament.


123D Design123D Design ontwerp softwareOntwerpen

Er is ontzettend veel 3D design software. Een mooi pakket is 123D Design van Autocad. Dit is gratis software waar je al snel iets leuks mee kunt maken. Er zijn veel filmpjes op Youtube te vinden over het werken met 123D Design. Een beknopte handleiding vind je hier.

Bij het ontwerpen zijn er een paar dingen waar op gelet moet worden. De maximale maten van de CraftBot zijn 20cm x 25cm bed formaat (X en Y), 25 cm hoogte (Z). Hierbinnen moet je ontwerp passen. Het verdient de voorkeur om je ontwerp iets kleiner te houden.TinkerCadTinkerCadAndere gratis en goede ontwerp pakketten zjin bijvoorbeeld Sketchup en TinkerCad.

Wil je ontzettend graag wat printen maar heb je geen inspiratie? Kijk dan eens op Thingiverse. Je vindt hier talloze leuke 3D ontwerpen.

CraftWareCraftWareSlicen

Het ontwerp dat je gemaakt hebt in 123D Design kun je als .stl bestand exporteren. Dit bestand gebruik je vervolgens in de CraftWare slicer software.

De CraftBot bouwt een ontwerp op uit laagjes gesmolten plastic. Het is als het ware een plaat (“bed”) waar een printkop (“nozzle”) boven hangt. Uit deze kop wordt het gesmolten plastic gedrukt. De kop kan heel nauwkeurig in X- en Y- richting bewogen worden. Door het bewegen van de kop in combinatie met het wel of geen plastic door de kop drukken ontstaat een ontwerp op de plaat. Zodra een laag af is wordt het bed een klein stukje naar beneden bewogen (Z-richting) en herhaalt het proces zich.

Het vertalen van een ontwerp naar laagjes doet de slicer. Wij gebruiken de door CraftBot meegeleverde software, CraftWare. Helaas werkt deze alleen (goed) op Windows. Er zijn andere (gratis) pakketten zoals KISSlicer die ook op de Mac en Linux werken. Je moet hier de profielen wel aanpassen aan de CraftBot om goed te kunnen printen.

Er zit behoorlijk wat verschil tussen de slicer software pakketten. Voor deze Quickstart gaan we uit van CraftWare. Het is handig om voor je begint de Craftware User manual door te lezen.Table01TafelZoals je kunt zien zijn er ontzettend veel instellingen in Craftware. Dat is erg handig voor het finetunen van het ontwerp maar voor een beginner erg lastig. Gelukkig zijn er basisprofielen te downloaden. Je vindt deze op de site van CraftBot.nl. Kies het profiel van het materiaal dat je wilt gaan gebruiken. De profielen zijn niet uitwisselbaar. Met name de ingestelde temperatuur is anders.

Bedenk verder dat het met deze printer niet mogelijk is om "in de lucht" te printen. Een tafel in de gebruikelijke positie printen is dus niet mogelijk. Het tafelblad wordt niet ondersteund en zal op zijn best doorzakken, maar vermoedelijk zal het een grote bos gesmolten plastic opleveren.
Table02Tafel met supportEr kan wel een zogenaamde "support structuur"worden toegevoegd om doorhangen te voorkomen. Dat zijn dunne steigertjes die na het printen eenvoudig weggebroken kunnen worden.
Table03Tafel op de kop printenEen tafel op zijn kop printen zal wel gaan, al moeten de poten dan niet te dun zijn. Hele dunne poten kunnen wat bewegen. Dat zal de nauwkeurigheid van het resultaat beïnvloeden. Denk dus bij het ontwerp na hoe het geprint moet worden en of dit zal gaan.