Quickstart 3D printen met de CraftBot

Parent Category: Techniek Category: 3D printer
CB oranje 300x300CraftBotDeze quickstart geeft een korte introductie voor het werken met de CraftBot 3D printer. Er wordt verwezen naar een aantal documenten en gratis software die allen op internet te vinden zijn. Na het doorlezen van deze quickstart en bijbehorende documenten zul je in staat zijn eenvoudige printjes te maken met de CraftBot.

Heb je geen CraftBot maar wil je dolgraag eens experimenteren, dan kun je er een huren bij CraftBot.nl.
 
Kies bij je eerste printjes voor 1 soort filament, bij voorkeur PLA of PETG. Deze zijn goed te printen. Als je dit onder de knie hebt, stap dan pas over naar andere merken en/of materialen. De benodigde profielen kunnen voor hetzelfde materiaal per merk toch anders zijn. Ook kan het zo zijn dat de op de doos aangegeven temperaturen voor jouw printer niet de beste instellingen zijn. Experimenteer dus gerust. Begin wel met op de doos aangegeven waarden voor de bed en head temperatuur en maak kleine variaties om te zien wat het effect is.


VaseVaasHet Proces

Het proces van 3D printen omvat vier stappen:
 • ontwerpen: wat ga je printen.
 • slicen: vertalen naar voor de printer begrijpelijke commando's, er worden plakjes gemaakt van het ontwerp.
 • printen: het echte werk, er wordt iets geprint.
 • experimenteren: probeer eens een wat lastiger ontwerp of ander filament.


123D Design123D Design ontwerp softwareOntwerpen

Er is ontzettend veel 3D design software. Een mooi pakket is 123D Design van Autocad. Dit is gratis software waar je al snel iets leuks mee kunt maken. Er zijn veel filmpjes op Youtube te vinden over het werken met 123D Design. Een beknopte handleiding vind je hier.

Bij het ontwerpen zijn er een paar dingen waar op gelet moet worden. De maximale maten van de CraftBot zijn 20cm x 25cm bed formaat (X en Y), 25 cm hoogte (Z). Hierbinnen moet je ontwerp passen. Het verdient de voorkeur om je ontwerp iets kleiner te houden.TinkerCadTinkerCadAndere gratis en goede ontwerp pakketten zjin bijvoorbeeld Sketchup en TinkerCad.

Wil je ontzettend graag wat printen maar heb je geen inspiratie? Kijk dan eens op Thingiverse. Je vindt hier talloze leuke 3D ontwerpen.

CraftWareCraftWareSlicen

Het ontwerp dat je gemaakt hebt in 123D Design kun je als .stl bestand exporteren. Dit bestand gebruik je vervolgens in de CraftWare slicer software.

De CraftBot bouwt een ontwerp op uit laagjes gesmolten plastic. Het is als het ware een plaat (“bed”) waar een printkop (“nozzle”) boven hangt. Uit deze kop wordt het gesmolten plastic gedrukt. De kop kan heel nauwkeurig in X- en Y- richting bewogen worden. Door het bewegen van de kop in combinatie met het wel of geen plastic door de kop drukken ontstaat een ontwerp op de plaat. Zodra een laag af is wordt het bed een klein stukje naar beneden bewogen (Z-richting) en herhaalt het proces zich.

Het vertalen van een ontwerp naar laagjes doet de slicer. Wij gebruiken de door CraftBot meegeleverde software, CraftWare. Helaas werkt deze alleen (goed) op Windows. Er zijn andere (gratis) pakketten zoals KISSlicer die ook op de Mac en Linux werken. Je moet hier de profielen wel aanpassen aan de CraftBot om goed te kunnen printen.

Er zit behoorlijk wat verschil tussen de slicer software pakketten. Voor deze Quickstart gaan we uit van CraftWare. Het is handig om voor je begint de Craftware User manual door te lezen.Table01TafelZoals je kunt zien zijn er ontzettend veel instellingen in Craftware. Dat is erg handig voor het finetunen van het ontwerp maar voor een beginner erg lastig. Gelukkig zijn er basisprofielen te downloaden. Je vindt deze op de site van CraftBot.nl. Kies het profiel van het materiaal dat je wilt gaan gebruiken. De profielen zijn niet uitwisselbaar. Met name de ingestelde temperatuur is anders.

Bedenk verder dat het met deze printer niet mogelijk is om "in de lucht" te printen. Een tafel in de gebruikelijke positie printen is dus niet mogelijk. Het tafelblad wordt niet ondersteund en zal op zijn best doorzakken, maar vermoedelijk zal het een grote bos gesmolten plastic opleveren.
Table02Tafel met supportEr kan wel een zogenaamde "support structuur"worden toegevoegd om doorhangen te voorkomen. Dat zijn dunne steigertjes die na het printen eenvoudig weggebroken kunnen worden.
Table03Tafel op de kop printenEen tafel op zijn kop printen zal wel gaan, al moeten de poten dan niet te dun zijn. Hele dunne poten kunnen wat bewegen. Dat zal de nauwkeurigheid van het resultaat beïnvloeden. Denk dus bij het ontwerp na hoe het geprint moet worden en of dit zal gaan.IMG 0792PrintenPrinten

Hoe de printer werkt staat beschreven in de CraftBot user manual. Lees deze voor je begint met printen. We noemen nog een aantal dingen waarbij je op moet letten bij het printen:

 • Maak het printbed schoon met alcohol of ethanol, zo hecht je print beter. Haal het printbed hiervoor uit de printer door de twee witte plastic moeren los te draaien. Bevestig het printbed weer goed als je gaat printen.
 • Level het bed met de bijbehorende spacercard voor je gaat printen. Zorg dat het bed en de kop op de juiste printtemperatuur staan voor je gaat levellen.
 • Zorg dat de kop op de juiste temperatuur is vóór je het filament gaat wisselen of aanbrengen.
 • Gaat er iets fout met printen dan stop je de print via het touchscreen. Haal het bed uit de printen, probeer NIET het bed naar beneden te transporteren, dat gaat niet. LET OP: het bed is heet! Maak het printbed schoon, pas eventueel instellingen in CraftWare aan en probeer het opnieuw.
 • Het printbed en de print zijn warm. Gebruik een doekje om het object van het bed te halen. Doe dit nadat je het printbed uit de printer hebt gehaald, doe dit NIET terwijl het bed nog in de printer zit. De print kan aardig vast zitten, alles dus met beleid.
 • Verwijder het filament als je klaar bent met printen.
 • Maak het printbed schoon als je klaar bent met printen.
 • Berg het filament luchtdicht/vochtdicht op met vochtvanger in een plastic zak
 • Heb je problemen met de print, kijk dan eens in de Print Quality Troubleshooting Guide. Veel voorkomende printproblemen en mogelijke oplossingen zijn hier te vinden.


WoodLocHouten treintjeExperimenteren

Als je de basisfilamenten PLA en PET onder de knie hebt en al doende wat gevoel voor de printer hebt gekregen is het leuk om te gaan experimenteren met ander filament en moeilijker ontwerpen. Het treintje hiernaast komt van Thingiverse. Het is in PLA WOOD van het merk Makerpoint geprint. Dat geeft het meteen een hele andere uitstraling.


Overzicht van handige links

In dit artikel worden diverse links gegeven. Hier volgt een overzicht van deze links, met nog enkele aanvullingen.

CraftBot/Craftware

De 3D printer die we gebruiken is een CraftBot+, een product van CraftUnique. De CraftBot+ die gebruikt wordt is niet meer leverbaar, wil je er zelf een kopen dan is de CraftBot 2 vergelijkbaar, met wat extras zoals WiFi ondersteuning. De slicer software die we gebruiken is CraftWare, ook van CraftUnique. N.B. alleen met Windows te gebruiken. De Mac versie blijkt helaas knap buggy te zijn. CraftBot.nl is een handige Nederlandstalige website met veel informatie over de CraftBOot.AutoDesk

Autodesk heeft een boel software op het gebied van 3D design. Een klein aantal is hier genoemd maar er zijn er nog veel meer. Behalve PC applicaties zijn er ook diverse applicaties voor je tablet beschikbaar.


Overig

3D printers worden aangestuurd met zogenaamde GCode. Het handig zijn om een beetje weten hoe dit werkt. Je kunt de GCode bestanden bewerken in een editor zoals bijvoorbeeld Notepad++. MeshMixer is een pakket van Autodesk waarmee prachtige ontwerpen met behulp van Triangle Meshes gemaakt kunnen worden. Er zijn meerdere pakketten om je ontwerpen te slicen. Een ander (betaald) pakket is Simplify3d. Op hun website vind je een uitgebreide print quality troubleshooting guide.Heel veel succes!!!