Basispalet aquarelverf

Parent Category: Tekenen en schilderen Category: Aquarelverf en Gouache

Article Index

plaatje03.jpgplaatje03.jpgAls je net begint met aquarelleren, heb je de keus uit ontzettend veel materialen. Er is veel verschil en prijs en kwaliteit. En hoewel de kosten enorm kunnen oplopen als je net begint, zijn de aanschaf van betere verf, een goed penseel en geschikt papier zeker een investering waard. Verf, penselen en papier van betere kwaliteit werken plezieriger en leveren vaak een mooier resultaat op.

plaatje01.jpgplaatje01.jpgEr zijn ontzettend veel kleuren aquarelverf. Die heb je niet allemaal nodig. In de loop van de tijd zul je je eigen palet met kleuren gaan ontwikkelen. In dit artikel vind je een basispakket aan kleuren waar je in ieder geval een mooie start mee kunt maken.

Aquarelverf is te koop in napjes en in tubes. Je kunt beiden door elkaar gebruiken. Welke je kiest is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Probeer beiden eens uit.
de genoemde kleurenvan het basispalet zijn uit het Talens- Rembrandt artists watercolour assortiment. Dit is een mooie kwaliteit verf, maar duurder dan de van Gogh reeks van Talens. Heb je minder te besteden, dan staat achter de genoemde kleur een vervangende kleur van uit de van Gogh reeks. Natuurlijk kun je voor je basispalet ook vergelijkbare kleuren van een ander merk gebruiken.

Het basispalet bestaat uit 2 gelen, 2 roden en 2 blauwen. Wil je precies weten waarom lees dan ook het artikel over kleurenleer. De kleuren die je ziet kunnen afwijken van de werkelijke kleuren. Dit heeft onder andere te maken met de instelling van je beeldscherm. Weet je nog niet wat je wilt gaan schilderen of heb je geen voorkeur, dan kun je het beste een algemeen kleurenpalet kiezen.

Voor een algemeen kleurenpalet heb je de volgende kleuren nodig:

cadmiumgeelcitroen.jpgcadmiumgeelcitroen.jpg 207 - Cadmium geel citroen, een koel groenig geel
(254 - Permanent citroengeel)
cadmiumgeellicht.jpgcadmiumgeellicht.jpg208 - Cadmium geel licht, een warm oranje geel
(268 - Azogeel Licht)
Wil je wat meer verschil in kleur tov cadmium geel citroen, dan zou je ook voor een Middel of Donker Cadmium geel kunnen kiezen.
alixarinecrimson.jpgalixarinecrimson.jpg331 - Kraplak donker of 326 - alizarin crimson, een koel violetrood
(331 - Klaplak donker)
cadmiumrood.jpgcadmiumrood.jpg314 - Cadmium rood, een warm oranje rood
(370 - Permanent rood Licht)
ceruleumblauw.jpgceruleumblauw.jpg534 - Ceruleum blauw, een koel groenig blauw
(535 - Ceruleumblauw phtalo)
ultramarijndonker.jpgultramarijndonker.jpg506 - Ultramarijn donker, een warm violetblauw
(506 - Ultramarijn donker)


Aanvulling 1:  Niet noodzakelijk maar wel erg handig om erbij te hebben zijn:

gebrandeomber.jpggebrandeomber.jpgGebrande omber gebrandesienna.jpggebrandesienna.jpgGebrande sienna
paynesgrijs.jpgpaynesgrijs.jpgPaynes Grijs  


Aanvulling 2: Later kun je het nog uitbreiden met:

geleoker.jpggeleoker.jpgOkergeel ongebrandesienna.jpgongebrandesienna.jpgOngebrande Sienna
viridiaan.jpgviridiaan.jpgHookers donkergroen / Viridiaan sapgroen.jpgsapgroen.jpgSapgroen
cobaltblauw.jpgcobaltblauw.jpgKobaltblauw pruisischblauw.jpgpruisischblauw.jpgPruisisch blauw
Dit is het basispalet met aanvullingen dat wordt aanbevolen. Weet je niet of je aquarelleren leuk vindt, schaft dan in eerste instantie het kleinste pakket aan. Zorg wel voor verf van een goed merk. Je kunt in dat geval zowel met de goedkopere studie kwaliteit als met de duurdere artists kwaliteit beginnen. Ga vooral niet met goedkope merkloze verf beginnen. Deze bevatten erg veel vulmiddel. Vulmiddelen zijn erg goedkoop en maken dat de verf voor een lage prijs verkocht kan worden. Het nadeel van vulmiddelen is dat de kleuren vaal en modderig worden bij mengen. De goedkope verven zijn alleen ongemengd mooi van kleur.

Je kunt je kleurenpalet uitbreiden afhankelijk van het genre dat je wilt schilderen. Schilder je graag bloemen, dan heb je een heel ander kleurenpalet nodig dan iemand die gebouwen of portretten schildert.