Monotype

Parent Category: Tekenen en schilderen Category: Druktechnieken

Article Index

plaatje01Blockprint inktBij monotype gebruik je een langzaamdrogend medium. Dit moet wel, anders plakt je papier al vast tijdens het maken van de afdruk. Of is je medium al droog voor je een afdruk kunt maken. Doorgaans zal het dus op oliebasis zijn. Zelf gebruik ik blockprint op oliebasis.
plaatje02Metalen of glazen werkplaatBij monotype maak je je werkstuk op een gladde metalen of glazen plaat. Vervolgens leg je hier een stuk papier overheen en breng je door middel van wrijven over de achterkant van het papier, je werkstuk over naar het papier. Ik gebruik meestal 2 platen. Eén waarop ik het werkstuk maak, en één waarop ik de verf meng.
plaatje02bFotolijstjes, goedkope werkplatenJe kunt heel goed de glazenplaat van goedkope fotolijsten gebruiken om je werkstuk op te maken.
plaatje03RollersVoor het mengen en aanbrengen van de verf op de glasplaat maak ik gebruik van rollers. Ook voor de afdruk maak gebruik van een grote roller. Je kunt je afdrukken op normaal tekenpapier maken.
plaatje04Kwasten, scrapers, paletmessenBehalve rollers, kun je natuurlijk ook kwasten, paletmessen en scrapers ed. gebruiken om je werkstuk op de plaat te maken. Eigenlijk zijn er geen restricties…
plaatje05SchoonmaakmiddelenHet kan nogal een geklieder worden… daarom kun je beter handschoenen aan doen of je handen insmeren met artguard. De platen maak je na gebruik weer schoon met oude lappen en terpentine.

plaatje06Inkt op de grote plaatDe basistechniek van monotype is erg eenvoudig. Doe met een paletmes wat inkt op de grote plaat. Deze plaat gebruik ik eigenlijk als palet. Hij moet wel redelijk groot zijn als je met een roller werkt. Rol met een roller de inkt uit tot een mooie dunne laag. Er zit nu ook inkt aan je roller.
plaatje07Inkt rollenBreng nu met de roller de inkt over op de plaat waarop je je werkstuk wilt maken. Zorg dat de laag goed dekt. Nu rol je je roller beurtelings over de inkt op de grote plaat en over je glazenplaat.
plaatje08Inkt mengenJe ziet dat ik hier boven rood heb gebruikt en onder geel. Waar de kleuren elkaar raken heb ik deze met de roller door elkaar heen gemengd. Hier gebruik ik de roller, maar je kunt natuurlijk ook kwasten gebruiken om de inkt aan te brengen.
plaatje09Papier aanrollenAls je tevreden bent leg je voorzichtig een vel papier over de glazen plaat. Rol nu met een grote roller stevig een aantal malen over het papier. De inkt van de glazen plaat zal zich nu aan het papier gaan hechten.
plaatje10Het resultaatTrek het papier voorzichtig van de glazen plaat af. Je ziet dat de afdruk mooi op het papier is overgekomen.

Houd er rekening mee dat je uiteindelijke afdruk het spiegelbeeld is van je ontwerp op de glazen plaat!!

plaatje11Verder werken op de plaatMeestal kun je wel twee afdrukken van een plaat maken. De tweede is meestal wel een stuk lichter. Als je een erg dikke laag inkt hebt kun je soms zelfs nog 2 afdrukken maken.
plaatje12Ingeinkte stukjes papierInkt een stuk papier in met de roller. Scheur stukjes af en leg deze op de plaat.
plaatje13Het resultaatJe ziet dat de papiertjes een stuk donkerder zijn, en de achtergrond een stuk lichter. Voor de papiertjes is het namelijk pas de eerste afdruk. Zorg wel dat je papier niet te dik is, anders krijg je net als hier om de rand van de stukjes papier een nog vagere afdruk...
plaatje14Werken met een kwastHier combineer ik een ingerolde plaat met werken met een kwast. Met de kwast kan ik natuurlijk veel meer details aanbrengen dan met een roller.
plaatje15.. en stukjes papierDaarna leg ik er nog ingeinkte stukjes papier op. Ik heb deze uit een groter in-ge-inkt stuk gescheurd. Als je goed kijkt zie je dat er daardoor kleine witte randjes aan de stukjes papier zijn ontstaan.
plaatje16Het resultaatDit is de afdruk die het oplevert. De witte randjes die je in het vorige plaatje zag, zijn ook in de afdruk wit gebleven.

plaatje17SjablonenEen andere mogelijkheid is het werken met sjablonen. Je kunt uit een stuk papier een sjabloon snijden. Je kunt ofwel de uitsnede ofwel het stuk papier daarna gebruiken als sjabloon.
plaatje18Op de plaatHier heb ik de plaat eerst helemaal ingerold in groen en geel. Vervolgens  is het papier met waar ik het ontwerp uitgeknipt heb er op gelegd. Het stuk wat zichtbaar bleef heb ik verder bewerkt.
plaatje19Het resultaatUiteindelijk is deze afdruk het resultaat. Omdat ik het papier met de uitsnede eerst heb moeten verwijderen voor ik de uiteindelijk afdruk kon maken, is de achtergrond lichter van kleur. Deze is namelijk 2 keer afgedrukt.
Dit zijn natuurlijk maar een paar truukjes. Gebruik je eigen fantasie en creatieviteit om nog meer verrassende resultaten te verkrijgen.