Wat zijn markers

Parent Category: Tekenen en schilderen Category: Inkt en markers
marker02Jessica TremblayMarkers zijn misschien beter bekend onder de naam "viltstiften". Wie heeft ze niet gehad als klein kind. De viltstift werd vermoedelijk in het begin van de 19e eeuw uitgevonden. De ''moderne'' viltstift zoals we die nu kennen, is begin jaren ''60 uitgevonden. Tegenwoordig zijn er erg veel verschillende soorten markers. Het wordt wel eens onderschat wat je met markers kunt. Kijk bijvoorbeeld eens naar het plaatje hiernaast van Jessica Tremblay


plaatje3Diverse punten plaatje4Diverse punten plaatje5Meerdere punten in een marker plaatje1Penseel punten
Markers hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt in vormgeving. Zowel voor wat betreft de houder zelf als de punt. Veel markers hebben nu zowel aan de voor als aan de achterkant een andere punt, en soms zitten er zelfs 2 verschillend gevormde punten over elkaar heen. Je ziet hier een aantal vormen waaronder:
  • een penseel-punt, net een klein penseel
  • een beitel punt, als bij de markeerstiften om teksten te markeren
  • een standaard punt zoals bij de ouderwetse stift
  • een ultra fijne punt zoals bij een fijnschrijver.


afbeelding02Wassing met markers afbeelding03Markers op waterbasisIn hoofdlijnen zijn markers in 2 categorien op te delen: markers met inkt op waterbasis en markers met watervaste inkt. Tekeningen van markers met watervaste inkt op waterbasis kunnen met een kwastje met water bewerkt worden om de inkt door elkaar te laten lopen of te laten uitlopen. Dit geeft hele aparte effecten.

manga2Manga tekeningMarkers of viltstiften worden vooral veel gebruikt in bij modetekenen, reclametekenen, calligrafie, grafitti, mangatekenen en striptekenen. Houd er wel rekening mee dat de meeste markers niet lichtecht zijn. Hiernaast zie je een zogenaamde "manga" tekening, gemaakt door Sebastiaan (13 jr).


afbeelding01VlakvullingenDoor de verschillende soorten punten kun je er veel speciale lijneffecten mee maken. Je kunt ook wel vlakvullingen maken, maar over het algemeen blijven de afzonderlijke lijnen in de vlakken zichtbaar.

afbeelding04Kleuren mengenKleuren kunnen gemengd worden door ze over elkaar heen aan te brengen, of over elkaar heen te arceren. Pas op dat je niet te lang achter elkaar op 1 plek met stift werkt. Door het vocht in de inkt wordt het papier kwetsbaar en kunnen gaten ontstaan. Stiften kunnen gecombineerd worden met andere tekentechnieken zoals potlood of pentekeningen.

Een aantal bekende markers zijn:
  • Copic Ciao markers
  • Prismacolor four-in-one
  • Faber-Castell Pitt artist Pens
  • Tria System Pantone


copic-ciaoCopic Ciao Markers pantonePantone Tria System Markers fabercastelFaber-Castell Pitt artist Pens prismaPrismacolor four-in-one