Welkom bij DutchPainter

Welkom op mijn website DutchPainter, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Potjes met pigmentIk heb diverse kleuren pigment gekregen en daarmee ben ik aan het experimenteren gegaan. Ik laat jullie hier weten hoe dat is gegaan.
De pigmenten die ik kreeg zaten bij mij in jampotjes, maar bv bij Van Der Linde op de rozengracht ( Amsterdam) heb ik het in zakjes gezien, een zeer uitgebreide collectie kleuren.
Helaas stonden de kleuren van de pigmenten niet op de potjes vermeld. Maar desondanks ben ik met veel plezier aan het experimenteren gegaan.

BindmiddelenHet soort bindmiddel bepaalt wat voor een verf je maakt. Een aantal mogelijkheden, die ik gebruikt heb, zijn:
  • Aquarelverf – Arabische gom, bijvoorbeeld Gum arabic van Talens.
  • Acrylverf – Acrylaatbinder, bijvoorbeeld Bindolin, dit is het eigen merk van van der Linde (Amsterdam).
  • Olieverf - Lijnolie bijvoorbeeld van Talens-Rembrandt.
Met pigmenten kun je mengenDe pigmenten kun je onderling mengen om andere kleuren te verkrijgen. Hier meng ik blauw en wit om een lichtere tint blauw te verkrijgen. Ik heb nu steeds kleine beetjes gemaakt. Ongeveer een halve dessertlepel (= iets groter dan een theelepel) gemengd met een dessertlepel bindmiddel en een halve dessertlepel water. Ik heb het water en het bindmiddel in een keer bijgevoegd. Ik heb inmiddels gelezen dat je het beter andersom kunt doen, eerst wat water erbij en daarna pas het bindmiddel, dat schijnt makkelijker te binden.

Mengen met Arabische gomOmdat ik aquarelverf ga maken, meng ik het pigment met Arabische gom. Ik meng tot het papje ongeveer zo dik is als het ook uit de tube komt. De verf die zo ontstaat, is ook gewoon nog te verdunnen met water.
Eerste opzet zelfgemaakte verfHier zie je de eerste opzet van een schilderij dat ik ga maken. Het schilderij is bedoeld om te kijken of het verf maken goed gaat, en hoe de verf zich na droging houdt.
De eerste blauwe opzet is gemaakt met behulp van het gemaakte papje hierboven. Het papier dat ik gebruik is 300 grams Hahn karton. Dat is papier dat dik genoeg is dat het ook flink nat kan worden zonder dat het gaat bobbelen en wat je dus niet hoeft op te spannen. Ik schilder daar vrij nat op maar ook wel met onverdunde acryl en olieverf.

 
Pigment met BindolinOm acrylverf te maken gebruik ik als bindmiddel "bindolin". Bindolin is het eigen merk van van der Velde. Het is een acrylaatbinder. Je schijnt het ook te kunnen gebruiken als lijm voor papier, karton en hout, wel moet de ondergrond dan niet vet zijn en een van de te verlijmen materialen moet zuigend zijn. De verhouding die ik gebruikt heb is ongeveer een lepel pigment op twee lepels bindolin en een lepel water. Ik heb nergens een tip kunnen vinden wat de juiste verhouding moet zijn, het is dus zelf uitzoeken wat de beste is, wel heb ik gelezen dat als het werk na droging blijft afgeven dat je dan teveel pigment hebt gebruikt. Ik heb de dikte een beetje gemaakt zoals het normaal gesproken uit de tube komt en dan geschilderd met een niet te natte kwast.

Acrylverf is na het maken ook gewoon nog te verdunnen met water. Je kunt als je dit leuk vindt nog allerlei toevoegingen voor acrylverf gebruiken, zoals bijvoorbeeld verschillende mediums of acrylic glazing liquid om bijzondere effecten te krijgen. Dit heb ik nu niet gedaan omdat ik de eerste keer aan het mengen ben geweest en dit eerst gewoon uit wilde proberen