Welkom bij DutchPainter

Welkom op mijn website DutchPainter, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Laura getekend door DorineElk portret is uniek


Elke dag zien we gezichten van mensen om ons heen: van bekenden, maar ook van vreemden. Soms valt ons iets op, zoals een huidskleur of een gezichtsuitdrukking, maar meestal zijn we ons niet zo bewust van wat we zien.

Bij het koptekenen is het van belang goed te kijken naar juist die verschillen. Wat maakt iemand zo uniek?

Lachende vrouw, let goed op de stand van de mond en de ogenSchetsvel boze manSchetsvel verwonderde manHuilende baby
Als je iemand aankijkt, zie je zijn of haar gezichtsuitdrukking: iemand is boos of blij of heeft verdriet; iemand peinst of roept wat. In het gezicht is het vooral af te lezen aan de stand van de mond en de ogen. Alle spieren onder de huid zorgen voor andere "gezichtsuitdrukkingen".
In de serie studieschetsjes (uit de waardevolle tekenmap van mijn schoonvader die ook schilderde) zie je enkele uitdrukkingen getekend: een lachende vrouw (let op de geometrische vormen die in deze schets gebruikt zijn: cirkels, rechthoek en driehoek), een boze man, een verwonderde man en een huilende baby.

Kalende manOnderkaak ouder persoonOgen ouder persoon Leeftijd


Het aflezen van de leeftijd is bij een baby niet moeilijk, maar bij een volwassene moet je om iemand ouder te laten lijken, goed kijken wat deze persoon nu zo maakt.

Op de studieschetsjes zie je een kalende oude man met snor en brilletje uitgewerkt. Let ook hier op de cirkelvorm van het hoofd.
Accessoires zoals het brilletje zijn dankbare details die je kunt gebruiken. Vaak is het ook de kleding zoals een pet of hoed. Oudere mensen hebben uiterlijk gezien naast kalende hoofden meestal meer rimpels, wallen onder de ogen, onderkinnen, soms een slecht gebit.
Kinderen hebben leuke staartjes of petje en kuiltjes in de wang of een pony waaronder guitige oogjes je aanstaren.
In de galerijen van DutchPainter zijn meerdere portretten van kinderen te zien, een geliefd thema.

Meisje geschilderd door DerkienNigeriaans meisje geschilderd door ArtistRas

Als iemand uit een ander deel van de wereld komt, is zijn afstamming meestal goed af te lezen aan zijn gezicht. Denk maar aan een chinees met spleetogen, een afrikaan met donkere huid en dikke lippen. Vaak zijn ook juist hier de accessoires als neusring, kleurrijk zijden jasje en dergelijke te gebruiken bij het karakteriseren van de persoon. Het voor ons exotische is dan interessant om naar te kijken. Een leuk thema.