Welkom bij DutchPainter

Welkom op mijn website DutchPainter, een website boordevol creativiteit. Je vindt hier talloze handleidingen in woord en beeld over diverse onderwerpen. Op deze pagina zie je slechts een selectie. Maak een keuze uit het menu links voor meer artikelen over je favoriete onderwerp.
Rembrandt, de nachtwacht, 1642In dit laatste artikel komen nog enkele zaken aan de orde die bij het portrettekenen een rol spelen, zoals soorten portretten en zelfportretten, karikaturen en maskers, kleurgebruik en compositie.Soorten portretten

We denken snel aan 1 persoon als het over portrettekenen gaat of aan een zelfportret, maar er is ook nog het familieportret, het duo-portret (zoals bij kinderportretten vaak gebruikt wordt) en het groepsportret. De familie met vader, moeder en kind (dat centraal in het midden wordt geplaatst) is een klassieke groepsopstelling in de fotografie.

In de kunst is het bekende schuttersstuk ''De Nachtwacht'' van Rembrandt een voorbeeld van een groepsportret. Hierbij speelt hij met de figuren en de relatie tussen hen. Ook de achtergrond en de ruimte eromheen spelen een rol. Opvallend hierbij is dat de figuren alle individuen zijn. Ieder van hen is een eerder (zelf)portret van Rembrandt geweest. Als je goed kijkt zie je dus een aantal (studie-) individuen in een groep.

Dürer, zelfportret, 1500Het zelfportret

Bij het zelfportret gaat het om zelfonderzoek: in de spiegel kijken en jezelf aanschouwen, letterlijk in spiegelbeeld. In de kunstgeschiedenis kun je veel zelfportretten terugvinden. Vaak was het een statussymbool om in de salon te hangen of werd het meer een geïdealiseerd portret (zoals men eigenlijk gezien wilde worden). Een voorbeeld hiervan is het Jezusportret van Dürer.

Egon Schiele, zelfportret, 1912Het zelfportret was voor Rembrandt een manier om makkelijk uitdrukkingen en houdingen, stoffen e.d. te bestuderen. Het voordeel namelijk is dat het model er altijd is, dat het doet wat je wilt en het is bovendien goedkoop. Hij verkleedde zich als apostel, herder of bedelaar en heeft zo heel wat
zelfportretten gemaakt. Egon Schiele, een moderner kunstenaar van rond 1910, combineerde schoonheid en lelijkheid in zijn zelfportretten en nam een verkrampte houding aan.

Rembrandt, zelfportret met breedgerande hoed, 1632Rembrandt door Egel, mijn RembrandtRembrandt, Zelfportret, 1662
Rembrandt met de breedgerande hoed zie je bij het portret van Egel op haar eigen wijze uitgewerkt in acryl. Het is een spontane schildering geworden, waarbij de lichtval goed is getroffen.